השבועון פתח תקווה
  • אודות
  • כתבים צעירים
  • אינדקס
  • ארכיון
  • פרסום בשבועון
  • בחירות אלעד
  • צרו קשר
ראשי » חדשות השבועון » מדריך לבחירת שמן זית איכותי

מדריך לבחירת שמן זית איכותי

9096707 4 בדצמבר 2024 10:40 אין תגובות

היתרונות הרבים של התזונה הים תיכונית ידועים לרבים ובפרט יתרונותיו של שמן הזית ולכן לא מפתיע שאנשי מקצוע ממליצים לשלבו בתזונה. על מנת שנהנה מהתועלות התזונתיות שלו וטעמו הטוב, חשוב לבחור בשמן זית איכותי. לכן, ביקשנו מהמומחים שלנו דורית שאלתיאל- יערי, דיאטנית יד מרדכי ומתמר ציוני, טכנולוגית שמן זית יד מרדכי, לתמצת עבורכם את המדדים לקביעת שמן זית איכותי וכמה מיתוסים על שמן הזית.

המדדים לקביעת איכות השמן:

  1. דרגת חמיצות

זהו מדד לתכולת חומצות השומן החופשיות בשמן. אחוז חומצות השומן החופשיות יכול לעלות בעקבות תהליכי תסיסה בזיתים המצויים בהמתנה ארוכה מידי בין הקטיף להפקת השמן, חשיפת השמן לחום גבוה במיוחד ועוד .

  • חמיצות נמוכה יכולה להעיד על כך שהשמן הופק מזיתים איכותיים ובתנאים אידיאליים לכל אורך המסע של הזיתים, מהעץ ועד למיצוי הסופי לשמן זית.
  • כדי ששמן זית יחשב כתית מעולה על רמת החמיצות להיות נמוכה או שווה ל- 0.8%.

 

2.      הפקת שמן זית בכבישה קרה

  • כבישה קרה – תהליך הפקת השמן באמצעים מכניים בלבד (דחיסה והידוק בלחץ), בטמפרטורה של עד 35 מעלות צלזיוס. בטמפרטורות גבוהות יותר ניתן להפיק מהפרי כמויות גדולות יותר של שמן, אולם החימום מזיק לשמן ופוגם באיכותו ובערכיו התזונתיים.
  • מה ההבדל בין כתית לבין כתית מעולה?

כתית מעולה הינה הרמה הגבוהה ביותר לאיכות שמן הזית והיא מאפיינת שמן זית בעל חמיצות (אחוז חומצות השומן החופשיות) הנמוכה מ-0.8%, ושלא נמצאו בו פגמי טעם וריח, כפי שמוגדר בתקן שמן הזית העולמי. זה הסוג המומלץ ביותר לצריכה.

לעומת זאת, בשמן זית כתית החמיצות גבוהה יותר או/ו יש בו פגמים בטעם ובריח.

 

3.      בדיקות אורגנולפטיות (ארומה וטעם)

בדיקה אורגנולפטית נערכת על ידי צוות טועמים מקצועי. בבדיקות אלה נמדדות עוצמת הארומות הפירותיות של שמן הזית, מידת המרירות והחריפות שלו (יכולה להעיד על נוכחות של נוגדי חמצון) וכן הימצאות פגמים אפשריים בשמן כגון: חמצון, עובש, עיפוש ועוד.

  • צבע השמן– צבע השמן נקבע ע"י מספר גורמים כמו, מועד המסיק, זן השמן, אופן ההפקה בבית הבד ואופן אחסונו.
  • טעם– משתנה בעיקר בהתאם לזן הזיתים, בשלות הפרי בעת המסיק, תהליך הפקת השמן ותנאי ומשך האחסון של הזיתים והשמן.
  • עכירות– נוצרת כתוצאה מסינון או אי סינון המשקעים שנותרו בו בתהליך הכבישה וטמון בהבדלים בשיטות ההפקה מזנים שונים או משילוב זנים מגוונים.

הפרכת מיתוסים לסיום

"שמן זית תמיד מר"– לא בהכרח! שמני זית מגוונים בטעמם – יש שמני זית עדינים מאד בטעמם בהם המרירות כמעט ולא מורגשת, ויש שמנים עם טעם מר מודגש. כל שמן מקבל את אופיו בהתאם לזן הזיתים, תנאי הגידול, בשלות הזית וזמן המסיק.

"שמן זית איכותי קופא במקרר"– מיתוס. הרכב חומצות השומן בשמן הזית משתנה מזן לזן וכתוצאה מכך כל שמן זית קופא בטמפרטורה שונה. בדיקות לקביעת איכות שמן זית הינן בדיקות מורכבות, ולכן הדרך היחידה לבדוק את איכותו הינה במעבדות המוסמכות לכך.

"אפשר לזהות שמן זית טוב לפי הצבע"– לא נכון. הצבע אינו קשור לאיכות אלא מושפע מגורמים כמו זן הזיתים ומועד המסיק. שמן זית איכותי יכול להיות בגוונים שונים.

|להציג את כל הפוסטים של 9096707


« פוסט קודם
פוסט הבא »

השארת תגובה

ביטול

הצטרפו לניוזלטר
הצטרפו לחברים שלנו
אודות השבועון

“השבועון” הוא עיתון הפרסום המוביל בציבור הדתי/תורני בפתח תקוה . העיתון מלווה את הציבור הפתח תקוואי למעלה מ-24 שנה. “השבועון” הפך עם השנים לחלק בלתי נפרד מחיי הקהילה בפתח תקוה ולפופולאריות שלו אין אח ורע . העיתון חוצה את כל המגזר הדתי.

קטגוריות
  • אוכל (107)
  • אשת חיל (218)
  • בריאות (169)
  • חדשות השבועון (596)
  • חדשות מקומיות (1,807)
  • חוק וסדר (23)
  • חינוך (117)
  • טיפים (228)
  • כללי (43)
  • כשרות (84)
  • כשרות (4)
  • לייף סטייל (17)
  • לימודים (41)
  • מחוברים לקהילה (64)
  • מטמונים (7)
  • מתכונים (1)
  • נסיעות (17)
  • ספורט (7)
  • עיצוב (14)
  • עסקים (5)
  • תוכש (47)
  • תורני (1)
  • תחבורה (16)
  • תרבות (10)
יצירת קשר

עולם הזה - חופשה כשרה בחו"ל
כל הזכויות שמורות לשבועון פתח תקווה
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן
פתח סרגל נגישות כלי נגישות

כלי נגישות

  • הגדל טקסטהגדל טקסט
  • הקטן טקסטהקטן טקסט
  • גווני אפורגווני אפור
  • ניגודיות גבוההניגודיות גבוהה
  • ניגודיות הפוכהניגודיות הפוכה
  • רקע בהיררקע בהיר
  • הדגשת קישוריםהדגשת קישורים
  • פונט קריאפונט קריא
  • איפוס איפוס